Q&A WB Taxateurs

Heb je vragen over het taxeren van je woning?

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen en handige weetjes.
Staat je vraag er niet tussen of wil je persoonlijk advies?
Neem gerust contact met ons op!

Wat beïnvloedt de waarde van een huis? 

Bij het waarderen van onroerend goed hoor je vaak dat het gaat om “locatie”, “locatie”, “locatie”. Dat is zeker waar, de locatie is een belangrijke, zo niet belangrijkste factor die de waarde van een woning beïnvloedt. Hier kan immers niets aan worden veranderd. 

Hieronder een opsomming die wij meenemen in onze waardering:

De locatie

Hierbij kunnen wij ons afvragen:

  • Hoe ligt uw woning, in welke wijk?
  •  Hoe staat de wijk aangeschreven?
  • Wat is de ligging van de woning? Vrij uitzicht bijvoorbeeld of aan een gracht of vaarwater
  • Hoe ver het is naar het centrum?
  • Zijn er voorzieningen in de nabije omgeving?
  • Zijn de uitvalswegen makkelijk bereikbaar?

De grootte van de woning

Een tweede waarde bepalende factor is de grootte van de woning. De afmetingen van de woning kunnen door een verbouwing tot op zekere hoogte nog wel aangepast worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbouw aan de achterzijde van de of een opbouw op de eerste verdieping. Ook het veranderen van een garage of zolder in een leefruimte kan het woonoppervlak worden vergroot. Dit komt de woningwaarde ten goede.

Het plaatsen van een dakkapel op de zolderverdieping of bij schuine daken op de eerste verdieping geeft ook een waarde vermeerderend effect. De ruimtes worden lichter, er wordt meer leefruimte gerealiseerd en de ruimte krijg een betere gebruiksbestemming. 

Het energielabel van de woning

Gezien de stijgende energiekosten en de roep om te verduurzamen is het logisch dat het energielabel steeds belangrijker wordt. De woningverkoper is verplicht om het label bij verkoop aan de nieuwe eigenaar te overhandigen. 

Een woning met een laag energielabel (bijv. G of F) wordt door taxateur lager in waarde wordt beoordeeld dan een woning met een hoog energielabel.  

Je kunt je energielabel opzoeken op www.zoekjeenergielabel.nl. Bij het resultaat staat vermeld hoe lang het label nog geldig is. Mocht er geen energielabel te zien zijn of is deze verouderd, dan dient er een afspraak gemaakt te worden met een energieadviseur om een nieuw label op te maken.

Huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen. Je kunt deze energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek. 

wb taxateurs taxatie rapport
wb taxateurs taxatie rapport

De grootte van het perceel en de tuinligging

 Hoewel niet iedereen op zoek is naar een woning met een tuin, zal een mooie tuin in de meeste gevallen wel de waarde van de woning verhogen.
Maar bij een tuin wordt er niet alleen gelet op de grootte!
Ook de ligging van de tuin is van belang.
Een tuin op het westen of zuiden wordt vaak meer gewaardeerd omdat er meer zon in de tuin zal vallen.
Daarnaast is het van belang dat de tuin goed onderhouden is en hij voldoende privacy biedt.
Ook de ligging aan de voorzijde wordt door taxateur beoordeeld.
Heeft de woning bijvoorbeeld mooi fraai uitzicht, dan zal de taxateur dit in zijn beoordeling zeker meenemen.

Het onderhoud van de woning

Het blijkt dat veel woningzoekers een voorkeur hebben voor een hedendaagse, instapklare woning.
Redenen hiervoor zijn dat woningzoekers opzien tegen een verbouwing, zelf onvoldoende inzicht hebben hoe dit aan te pakken of omdat de aannemer/de verbouwing simpelweg te veel kost.

Bij achterstallig onderhoud zal de nieuwe koper dit moeten aanpakken en zullen de kosten veelal aanzienlijk zijn.
Vaak taxeren wij de woning dan met 2 markwaardes: de marktwaarde voor verbouwing (de huidige staat) en de marktwaarde van verbouwing.
De verbouwing kan dan in het verbouwingsdepot worden meegenomen.

Een goed onderhouden woning nemen wij positief in de taxatiewaarde mee. 

De doelmatigheid van de woning

Bij woningtaxaties speelt in de vergelijking met referentiewoningen ook de doelmatigheid een rol.

De taxateur kijkt bijvoorbeeld of de woning extra bergruimte heeft en hoe deze bereikbaar is. Heef de woning bijvoorbeeld een vaste trap naar de zolderruimte of een bergvliering met vlizotrap? 

Kan de bergzolder (vliering) worden aangepast naar een bruikbare zolderverdieping met vaste trap en daglichttoetreding, dan zal de taxateur dit ook beoordelen. Immers, het woonoppervlak kan hiermee worden vergroot.

Is er een garage aanwezig en hoe is deze bereikbaar? Van binnenuit, en is deze verwarmd? Kan de garage eventueel worden verbouwd tot kantoor of praktijkruimte of misschien zelfs tot een slaapkamer (levensloopbestendig wonen). 

Is er geen garage aanwezig, dan wordt een opstelplaats voor de eigen auto, eventueel zelfs met een carport gewaardeerd onder woningzoekers. Een carport is ook fijn om droog in en uit te kunnen stappen en handig om een fiets of scooter neer te zetten.

Gaat het om een oude(re) woning dan zal er wellicht een toilet ontbreken op de 1e verdieping. Is het mogelijk om een toilet te realiseren? Het ontbreken van een toilet op de 1e verdieping bij de slaapkamers wordt over het algemeen als nadeel gezien door woningkopers.

Het realiseren van een overkapping of serre zien wij ook steeds meer. Een aangebouwde serre kan echt een verlenging van de woonkamer zijn. Of dit als woonoppervlak meegerekend kan worden moet per geval worden beoordeeld, maar in de meeste gevallen oordelen wij als taxateur dat deze ruimte als “gebouwgebonden buitenruimte” telt. 

Woning laten taxeren bij Woon Beter Taxaties
Woning laten taxeren bij Woon Beter Taxaties
Woning laten taxeren bij Woon Beter Taxaties

Wat is een WOZ-waarde en hoe verschilt dit van een taxatiewaarde?

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van uw woning op 1 januari van het vorige jaar (de waardepeildatum). Deze WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van enkele belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. 

Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie. Alle organisaties gebruiken dezelfde WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt gebruikt door:

  • Gemeenten voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing.
  • De Belastingdienst voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing.
  • Waterschappen voor de watersysteemheffing.
Q&A woning laten taxeren

De WOZ-waarde heeft geen directe invloed op de verkoopprijs van een woning. De WOZ-waarde is namelijk een ruwe schatting door een WOZ taxateur en deze heeft voornamelijk gekeken naar woonoppervlakte, het bouwjaar van de woning en de ligging. De WOZ-waarde wordt berekend door een computermodel op basis van verouderde verkoopprijzen van deels vergelijkbare huizen in de buurt. De gemeente kijkt voor het vaststellen van deze waarde niet achter jouw voordeur en kan niet zien hoe de woning van binnen is onderhouden en afgewerkt. 

De WOZ-waarde is de marktwaarde van de woning op 1 januari van het vorige jaar (de waardepeildatum) en loopt dus eigenlijk achter met de ontwikkelingen in de woningmarkt.

Een taxatierapport daarentegen is een gedetailleerde schatting van de marktwaarde van een woning. Hierin worden alle factoren die invloed (kunnen) hebben op de vraagprijs meegenomen. En dus ook de marktwerking op het moment dat de taxateur het rapport uitwerkt.

De verkoopprijs of vraagprijs van een woning hoeft niet altijd volledig gebaseerd te zijn op de marktwaarde en het taxatierapport. Andere factoren spelen ook een rol, zoals bijvoorbeeld de vraag op de woningmarkt. Als de vraag naar woningen hoger is dan het aanbod, zal de verkoopprijs vanzelf oplopen en uiteindelijk hoger uitvallen dan de WOZ-waarde. Bij een overspannen markt met veel vraag en weinig aanbod, zullen woningzoekers bereid te zijn fors meer te betalen dan de vraagprijs.

Scroll naar boven